SABİT PROTEZ

Sabit Protez Nedir?
Ağız içinde meydana gelen problemlerden dolayı kişiler diş kaybına uğrayabilir. Uğranılan kayıp sonucu konuşma zorluğu, yeme-içme sıkıntısı ve estetik görüntü gibi konularda zorlanma yaşanabilir. Bu kaybın giderilmesi için yapılan tedavilerden bir tanesi de sabit protezdir. Sıklıkla yapılan sabit protez çıkma sıkıntısı olmadığı için daha sık tercih edilen bir yöntemdir. Dişler küçültülerek, diş dokusuna yakın malzemeler kullanılarak laboratuvar da hazırlanan protezler dişlerin üstüne yapıştırma yöntemi ile yapılır. Malzeme çeşidine göre sabit protez, porselen destekli, zirkonyum destekli ve lamine kaplama olarak değişiklik göstermektedir.

Sabit Protez Ne Kadar Süre Kullanılır?
Sabit protezin kullanım süresi 5 yıldır. Dokularda oluşabilecek tahribata göre sabit protezde düşme meydana gelebilir. Diş hekimine düzenli gidilen muayene ve iyi yapılan bir bakım sonucu bu süre uzayabilir.

Sabit Protez Avantajları
Sabit protez ile hastaların konuşma ve yeme-içme fonksiyonlarına, estetik görünümlerine tekrar kazanım sağlanır. Ağız içinde çıkma gibi bir durum söz konusu olmadığı için kullanımı kolaydır. Estetik olduğu için kişilerin kendi dişinden farklı hissetmesi söz konusu değildir.

Sabit Protez Dezavantajları
Sabit protezler de hijyen ile ilgili sıkıntı yaşanabilse de öncesinde yapılan tedaviler ve sonrasında yapılacak bakım sayesinde bu sorun en aza kadar iner. Diğer tedavilere göre maliyetli olsa da estetik görüntü açısından diş yapısına en yakın tedavi yöntemlerinden biri olduğu için bu dezavantaj göz ardı edilebilir.

Sabit Protez Nasıl Uygulanır?
İlk muayene sonrası hasta isteğine göre kullanılacak malzemeye göre yapılacak sabit protez çeşidi belirlenir. Kesim gereken dişler küçültülerek ölçü alınır. Alınan ölçü sonrası hazırlanan malzemeye göre protezlerin öncelikle alt yapı provası yapılır. Kişinin ağız içine uygun yapılan protezlerin diğer dişlerle uyumu, estetik duruşu kontrol edilir ve hastanın onayı ile protezler cila için laboratuvara gönderilir. Cila işlemi sonrasında tekrar prova yapılır ve simantasyon (yapıştırma) işlemi gerçekleştirilir. Son olarak yapılan protezlerin artıkları temizlenir ve hastaya kullanım ile ilgili bilgi verilir.