DİŞ ÇEKİMİ
Ağız sağlığını tehdit eden çeşitli sorunlar, diş çekimini zorunlu kılabilir. Aşırı diş çürümesi, diş enfeksiyonu, ortodontik tedavi ile bağlantılı işlemler gibi sorunlar diş çekimini gerektirebilir. Ayrıca, kemoterapiye tabi tutulan veya organ nakli yaptırmış kişilerin ağız sağlığını korumak için diş çekimine ihtiyacı olabilir.
Birçok hasta çekim öncesinde ağrı sorunu yaşarken, doğru şekilde uygulanan diş çekimi uygulaması neredeyse ağrısızdır ve hızlı bir iyileşme süresine sahiptir. Hastalar, uygulama sonrası makul bir süre içinde normal fonksiyonlarına devam edebilirler. Tecrübe yalnızca ağız sağlığı koşulları için değil, tüm tıbbi koşullar söz konusu olduğunda önemlidir. Diş çekiminde uygulanan kuvvetten çok çekim tekniği önemlidir. Modern ekipmanlarla donatılmış polikliniğimizde, alanında uzman hekimlerle diş çekimi işlemini güvenle yaptırabilirsiniz.

DİŞ ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?
Görünür dişlerin çıkarılması basit bir çekim prosedürü ile yapılabilirken, kırılan veya yüzey altında kalan dişler, daha ciddi cerrahi bir operasyon gerektirebilir. Tedaviye başlamadan önce, hekiminiz dişinizin bir röntgenini çeker. Tüm koşulların stabil olduğundan veya tedavi edildiğinden emin olmak için çekim öncesinde antibiyotik reçete edilebilir.
Diş çekimi dişinizin görünür veya etkilenmiş olmasına bağlı olarak basit veya cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Görülebilen dişlerin çoğu, basit bir ekstraksiyon işlemiyle çıkarılabilir. Hekiminiz, bölgeyi uyuşturmak ve ağrıyı hissetmenizi engellemek için lokal bir anestezi enjekte eder ve dişi ileri geri sallamak için elevatör adı verilen bir alet kullanır. Diş gevşedikten sonra forseps ile dikkatlice alınır. Bu prosedür tipik olarak sadece lokal anestezi (enjeksiyon) gerektirir ve genellikle sadece birkaç dakika sürer. Diş çıkarıldıktan sonra, oluşan boşlukta bir kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi kanamayı durdurmak için boşluğu bir gazlı bez ile dolduracaktır.

Aşağıdaki durumlarda daha karmaşık teknikler ve cerrahi bir ekstraksiyon gerekebilir:
• Diş, diş eti çizgisinde kırıldıysa,
• Diş henüz görünür seviyeye gelmediyse,
• Diş geniş veya kavisli köklere sahipse.
Cerrahi bir diş çekimi sırasında kombine anestezi uygulamaları yapılabilir. Her iki yöntem de baskı veya çekilme hissine rağmen, neredeyse ağrısızdır.

DİŞ ÇEKİMİNDEN SONRA BAKIM NASIL YAPILMALIDIR?
Diş bakımı, dişin çekilme türüne göre farklılık gösterse de genellikle 7 ila 10 gün içinde iyileşmeyi bekleyebilirsiniz. Bu süreç içinde çekilen dişin yerinde oluşan kan pıhtısını yerinde tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanız önemlidir çünkü kan pıhtısı dokunun yeniden oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Pıhtının yerinden çıkması oldukça ağrılı olabilen ve kuru soket denilen komplikasyona neden olabilir.
Diş çekildikten sonra ağrıyı yönetmek en önemli önceliktir çünkü çoğu insan diş çekildikten sonra bir miktar rahatsızlık veya ağrı hisseder. Diş hekiminiz, enfeksiyonu tedavi etmek veya önlemek için antibiyotikler reçete edebilir. Buz uygulaması, çene veya yanaklarda herhangi bir şişliği azaltabilir. Genel olarak, şişlik ve kanama, diş çekiminden sadece bir veya iki gün sonrasına kadar devam eder. Diş çekilmesinden kaynaklanan ağrılar ise birkaç gün sonra kesilir.